Kam s dětmi na výlet v okolí Prahy

Děti bychom měli vést ke vztahu k přírodě a všem živým tvorům a do výchovného působení se mohou zapojit i krátkodobé několikahodinové či jednodenní výlety. Těch lze na našem území uskutečnit mnoho s tím, že každý z nich povede na místa neznámá, a rozhodně nebude jednotvárný.

Atraktivní je, co se týče témat k cestování, i okolí hlavního města, a chcete-li pár tipů, kam s dětmi vyrazit, aby je to zaujalo, nenudily se, odložily svůj mobil a přestaly se zajímat o virtuální realitu, aby jí nahradily realitou hmatatelnou, tady jsou:

letiště Praha

Aeroklub Velká Dobrá a rozhledna Kožova hora – poměrně nenápadné letiště na okraji obce Velká Dobrá, je přístupné po asfaltové odbočce od silnice č. 148. Na okraji letiště jsou umístěny lavičky a můžete odtud nerušeně pozorovat větroně i motorová letadla, což se možná zalíbí i vašim ratolestem. Na „Kožovce“, jak se jí přezdívá, si dáte malé občerstvení, třeba zmrzlinový pohár nebo palačinku, pokud ovšem nebude restaurace s rozhlednou uzavřena.

hrad Okoř

Přistávající letadla na dráhu ruzyňského letiště – mají-li děti zájem ještě pozorovat letadla ve vzduchu, tentokrát ta větší, dopravní, můžete to uskutečnit na docela nenápadném místě. Nachází se mezi Přední Kopaninou a Pastvištěm (částí obce Tuchoměřice), u kruhového objezdu před parkovištěm u obchodní zóny „Premium Outlet Prague Airport“. Letadla tu lze sledovat zpředu, s rozsvícenými světly, a je to pohled skutečně zajímavý a neobvyklý.

A na závěr výlet na kole – dětem by se mohla zalíbit zřícenina hradu Okoř a zejména blízké údolí Zákolanského potoka, které je součástí tamního přírodního parku. Trasa je pro cyklistický výlet ideální za pěkného slunečného počasí, budete projíždět kolem chatové osady Colorado a budete míjet zajímavou budovu Nového mlýna a devatenáct metrů vysoký kamenný železniční viadukt z roku 1873.